0212 445 60 14

Ayna Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Ayna Nedir Nasıl Yapılır?

Ayna Nedir?

Ayna üstüne düşen ışınları yansıtan cilalı yüzeylere verilen genel bir addır. Ayna olarak kullanılacak olan madde yüzeyinin pürüzsüz olması gerekmektedir. Arka tarafı sır adı verilen bir karışım aracılığı ile boyanmış olan cam levhalar yahut yüzeyleri dümdüz bir hal aldırılmış maden levhalar ayna olarak kullanılabilmektedir.

Aynalar küresel aynalar ve düzlem aynalar olmak üzere ikiye ayrılır. Düzlem aynalar bir tarafı parlak arka tarafı sırlı düz aynalara denmektedir. Küresel aynalarsa kapak şeklinde cam bir küreden kesilen aynalara denmektedir. Bu aynaların iç yüzeyi sırlanırsa içbükey dış yüzeyi sırlanırsa dışbükey olarak adlandırılırlar.

Küresel aynalarda görüntü cisimlerden küçük ya da büyük olarak görülmektedir. Bu aynaların yarıçapı uzunluğunun ortasında yer alan noktaya odak noktası denir. Küresel olarak adlandırılan aynaların merkezinden geçmekte olan doğruya ise eksen adı verilir. İçbükey aynalara halk arasında dev aynası denmektedir. Bunun nedeni olarak cisimleri olduklarından çok büyük göstermesidir. Dışbükey aynaların cisimleri olduğundan küçük ve enlemesine göstermesinden dolayı araç ve uçak aynaları olarak kullanıldığı söylenebilir. Günümüzde aynalar genellikle cam levhaların bir yüzünün ince diğer yüzünün sırlanarak elde edildiği görülür. Çoğunlukla sırlama işleminde gümüş kullanılır. Ancak zaman zaman gümüş yerine alüminyum ve altın kullanıldığı da olmaktadır.

Ayna Nasıl Yapılır?

Çoğu kimsenin zamanının neredeyse tamamını karşısında geçirdiği aynalar. İlk başlarda iyi cilalanmış kıvrık metallerden oluşuyordu. Ancak 14. Yüzyılda Venedikliler cam aynalar yapmaya başladılar. Bunların sonucu olarak ise 1885 yılında alman bir kimyager bugün kullanımda olan gümüş astarlı aynaları yapmayı başarmıştır.

Bir ayna oluşmadan önce yolculuğuna boş bir cam parçası olarak başlar. Bu boş cama fabrikalarda su ve seryumoksit ile basınç uygulanır. Bu basıncın ardından ayna bulunan yağ ve benzeri gibi parçalar fırçalar ile temizlenir. Yaklaşık olarak 1 dakika süren bu işlemin ardından sıcak ve mineralsiz su ile durulanırlar. Bu işlemlerin ardından camların arkasında sıvılaşmış bir teneke oluşur. Bu teneke sayesinde normal şartlarda cama yapışmayan gümüşün cama yapışmasını sağlayacaktır. Sıvı halde bulunan güçmüş tenekeye yapıştığı halde etkileşime girerek katılaşır. Yapılan bu gümüş sıra 2 kat boya atılıp saklanması sağlanır. Bunun üzerine bir kat da bakır püskürtülen aynalar 71 derecelik bir fırına verilir. Bu fırından çıkan aynalara perde kaplayıcı denen bir boya püskürtüldükten sonra tekrar fırına verilir ve 1 saat 45 dakika sonra fırından çıkan aynalar belirtilen ölçülerde kesilmeye başlanması için hazır hale gelir.

Sohbet İçin Tıklayınız
1
Scan the code
Merhaba !
Size nasıl yardımcı olabilrim ?